Νιλ Οστερβάιλ, 27 Ιανουαρίου 2023

Τα διαιτητικά πρόσθετα που κρύβονται στα επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να συμβάλουν στην ανάπτυξη ή την επιδείνωση της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (IBD), υποστηρίζει κορυφαίος γαστρεντερολόγος.

Στο ετήσιο Συνέδριο  ® Crohn’s &Colitis, μια συνεργασία του Ιδρύματος Crohn &Colitis και της Αμερικανικής Γαστρεντερολογικής Ένωσης, ο James D. Lewis, MD, MSCE, AGAF, του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια στη Φιλαδέλφεια, τόνισε ότι έρευνες τόσο από μελέτες σε ζώα όσο και από ανθρώπους, δείχνουν ορισμένα ευρέως χρησιμοποιούμενα πρόσθετα τροφίμων, όπως η καρβοξυμεθυλοκυτταρυλλόλωση (CMC), το πολυσορβικό 80 και η καραγενάνη, να είναι πιθανοί υποκινητές στη γαστρεντερική φλεγμονή.

«Προεκτείνοντας τις μελέτες από ποντίκια σε ανθρώπους, νομίζω ότι μπορούμε να πούμε ότι τα διαιτητικά πρόσθετα μπορεί να συμβάλλουν στην αιτιολογία ή τη διαιώνιση της IBD, αλλά δεν είναι όλα τα πρόσθετα ίδια», είπε.

Ορισμένα πρόσθετα φαίνεται να έχουν επιβλαβείς επιδράσεις στον εντερικό μικροβιόκοσμο, ενώ άλλα μπορεί να ασκήσουν τη δεκτική τους επίδραση μέσω μηχανισμών όπως το στρες του ενδοπλασματικού δικτύου (βλέπε μελέτη ανασκόπησης της διεθνούς βιβλιογραφίας με τίτλο «Η Προστατευτική Επίδραση των Αντιοξειδωτικών και των Φυτοχημικών Ενώσεων στην Φλεγμονή», https://www.fgacenter.gr/epistimonika-arthra/ ).

“Φαίνεται ότι μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι λίγο πιο ευαίσθητοι στα πρόσθετα από άλλους, και αν επρόκειτο να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε από αυτές τις [έρευνες] για να προσπαθήσετε να δώσετε κάποιες συμβουλές, ίσως θα λέγαμε ότι οι ασθενείς ή οι συγγενείς πρώτου βαθμού των ατόμων με IBD μπορεί να είναι σημαντικό να αποφύγουν τρόφιμα που περιέχουν υψηλά επίπεδα προσθέτων,  και αν οι μητέρες ή τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό IBD μπορεί να θηλάσουν, να αποφύγουν την πρώιμη έκθεση σε πρόσθετα που βρίσκονται σε βρεφικά γάλατα», συμβούλεψε.

Ορισμός επεξεργασμένων τροφίμων

Η τυπική αμερικανική διατροφή μπορεί να περιλαμβάνει ένα μεγάλο ποσοστό επεξεργασμένων τροφίμων, που ορίζονται ως «τρόφιμα που έχουν υποβληθεί σε βιολογική, χημική ή φυσική διαδικασία για τη βελτίωση της υφής, της γεύσης ή της διάρκειας ζωής».

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα τείνουν να είναι υψηλότερα σε λίπη, πρόσθετα σάκχαρα και άλατα και χαμηλότερα σε φυτικές ίνες και εγγενείς βιταμίνες από τα ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Υπάρχει επίσης μια κατηγορία «υπερεπεξεργασμένων» τροφίμων, τα οποία περιέχουν ελάχιστα ή καθόλου ολόκληρα τρόφιμα, αλλά έχουν υψηλή ενεργειακή πυκνότητα.

Πολλά από αυτά τα σούπερ (κακά) τρόφιμα είναι βασικά στοιχεία της αμερικανικής διατροφής, όπως τσιπς, χοτ ντογκ, κοτομπουκιές, δημητριακά πρωινού, σόδα, καραμέλα και μαργαρίνη. Αυτά και παρόμοια τρόφιμα συμβάλλουν από το 25% έως το 50% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, δήλωσε ο Δρ Lewis.

Και η Βόρεια Αμερική δεν είναι μόνη, πρόσθεσε, επισημαίνοντας μια μελέτη του 2015 που έδειξε ότι η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων στη Σουηδία αυξήθηκε «δραματικά» από το 1960 έως το 2010 και ότι αυτή η αύξηση αντικατοπτρίζει την αύξηση του  επιπολασμού της παχυσαρκίας σε αυτό το έθνος.

Γαλακτωματοποιητές και πυκνωτικά

Ο Δρ Lewis επικεντρώθηκε σε γαλακτωματοποιητές και πυκνωτικά που προστίθενται συνήθως σε επεξεργασμένα τρόφιμα και, σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, «αναγνωρίζονται γενικά ως ασφαλή».

Οι γαλακτωματοποιητές είναι «μόρια που μοιάζουν με απορρυπαντικά και σταθεροποιούν μείγματα μη αναμίξιμων υγρών».

Τα πυκνωτικά είναι πρόσθετα που αυξάνουν το ιξώδες των υγρών χωρίς να αλλάζουν ουσιαστικά τις άλλες ιδιότητές τους.

Εκτός από τα προαναφερθέντα προϊόντα, άλλα κοινά πρόσθετα περιλαμβάνουν κόμμι ξανθάνης (ένας πολυσακχαρίτης που χρησιμοποιείται ως γαλακτωματοποιητής σε σάλτσες σαλάτας, αρτοσκευάσματα, παγωτά και προϊόντα χωρίς γλουτένη), μαλτοδεξτρίνη (ένα υποκατάστατο ζάχαρης που διατίθεται στο εμπόριο ως “Splenda”) και λεκιθίνη σόγιας (ένα παράγωγο σόγιας που χρησιμοποιείται ως γαλακτωματοποιητής, σταθεροποιητής και παράγοντας διαβροχής).

Απόδειξη βλάβης

Ο Δρ Lewis σημείωσε ότι το 2013, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ της Αγγλίας, δημοσίευσαν μια υπόθεση που υποδηλώνει ότι η κατανάλωση γαλακτωματοποιητών σε επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να προωθήσει τη νόσο του Crohn αυξάνοντας τη βακτηριακή μετατόπιση.

Η υπόθεσή τους βασίστηκε εν μέρει σε στοιχεία ότι «πολύ μικρές συγκεντρώσεις του πολυσορβικού γαλακτωματοποιητή 80 ενισχύουν τη βακτηριακή μετατόπιση κατά μήκος των εντερικών επιθηλίων. Οι άπεπτοι γαλακτωματοποιητές μπορεί να αυξήσουν τη βακτηριακή μετατόπιση, ιδιαίτερα στο λεπτό έντερο όπου το στρώμα βλέννας είναι ασυνεχές. ”

Οι συγγραφείς πρότειναν επίσης ότι η υπόθεσή τους θα μπορούσε να δοκιμαστεί σε κλινικές δοκιμές που συγκρίνουν την εντερική σίτιση με και χωρίς γαλακτωματοποιητές.

Άλλα ενδεικτικά, αν όχι οριστικά στοιχεία για πιθανή σχέση μεταξύ προσθέτων και IBD είναι δεδομένα που δείχνουν ότι η IBD είναι πολύ σπάνια σε μικρά παιδιά.

«Στα πρώτα στάδια της ζωής σας, δεν καταναλώνετε πολλά υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα. Πράγματι, ο ρυθμός πρόσληψης τουλάχιστον γρήγορου φαγητού, το οποίο μπορείτε να σκεφτείτε σχεδόν ως υποκατάστατο για υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, αυξάνεται δραματικά όταν οι άνθρωποι φτάνουν στην εφηβεία τους, και αυτή είναι η ίδια στιγμή που βλέπουμε, πραγματικά, τη μεγάλη αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης IBD », δήλωσε ο Δρ Lewis.

Μια σχέση μεταξύ της υπερεπεξεργασμένης κατανάλωσης τροφίμων και της μεταγενέστερης ανάπτυξης της IBD, κυρίως της νόσου του Crohn, προτείνεται επίσης από δεδομένα από τη Μελέτη Υγείας Νοσηλευτών Ι και ΙΙ και τη μελέτη Παρακολούθησης Επαγγελματιών Υγείας.

Μεταξύ 245.112 συμμετεχόντων με περίπου 5,5 εκατομμύρια άτομα-έτη παρακολούθησης, το υψηλότερο έναντι του χαμηλότερου τεταρτημορίου κατανάλωσης υπερεπεξεργασμένων τροφίμων συσχετίστηκε με αύξηση 70% του κινδύνου για ανάπτυξη Crohn (αναλογία κινδύνου 1,70, P = .0008).

Μελέτες σε ζώα

Τα στοιχεία για έναν πιθανό μηχανισμό με τον οποίο οι γαλακτωματοποιητές και οι πυκνωτές προκαλούν εντερικές αλλαγές προέρχονται από μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature το 2015 και δείχνει ότι η προσθήκη CMC και PS80 στο πόσιμο νερό των ποντικών οδήγησε σε σημαντικές μετατοπίσεις στον εντερικό μικροβιόκοσμο τόσο σε ποντίκια άγριου τύπου όσο και σε ποντίκια νοκ-άουτ ιντερλευκίνης 10, ένα μοντέλο για IBD.

Όταν τα πρόσθετα τοποθετήθηκαν στο νερό, τα ποντίκια είχαν αραίωση του στρώματος βλέννας, επιτρέποντας στα βακτήρια να βρίσκονται πιο κοντά στο επιθήλιο.

«Όταν τα βάζετε στο πόσιμο νερό των ποντικών νοκ-άουτ IL-10 που έχουν ήδη προδιάθεση να αναπτύξουν κολίτιδα, ήταν πολύ πιο πιθανό να συνεχίσουν να αναπτύσσουν κολίτιδα κατά τη διάρκεια 3 μηνών», δήλωσε ο Δρ Lewis.

Από το ποντίκι στον άνθρωπο

Ο Δρ Lewis συνόψισε εν συντομία τα αποτελέσματα της μελέτης FRESH που ο ίδιος και οι συνεργάτες του δημοσίευσαν πρόσφατα στο περιοδικό Gastroenterology. Σε αυτή τη δοκιμή, 16 υγιείς ενήλικες εθελοντές που συμφώνησαν να μείνουν και να φάνε όλα τα γεύματα στο ερευνητικό κέντρο τυχαιοποιήθηκαν να λάβουν είτε μια δίαιτα χωρίς γαλακτωματοποιητή είτε την ίδια δίαιτα εμπλουτισμένη με 15g CMC καθημερινά για 11 ημέρες.

«Θα σχολιάσω ότι πρόκειται για πολλή καρβοξυμεθυλοκυτταρίνη», δήλωσε ο Δρ Λιούις.

Οι εθελοντές που τράφηκαν με τη διατροφή εμπλουτισμένη με CMC είχαν ελαφρά αύξηση της κοιλιακής δυσφορίας μετά το φαγητό και μείωση της ποικιλότητας των ειδών στον εντερικό μικροβιόκοσμο. Επιπλέον, αυτοί οι συμμετέχοντες είχαν μειώσεις στα επίπεδα λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας και ελεύθερων αμινοξέων, και τα δύο είναι σημάδια ενός περιβάλλοντος υγείας του εντέρου.

«Επιπλέον, εντοπίσαμε 2 άτομα που κατανάλωναν CMC που παρουσίασαν αυξημένη διαφοποίηση μικροβίων στο κανονικά αποστειρωμένο εσωτερικό στρώμα βλέννας, ένα κεντρικό χαρακτηριστικό της φλεγμονής του εντέρου, καθώς και έντονες αλλοιώσεις στη σύνθεση της μικροχλωρίδας», έγραψαν οι ερευνητές.

Ο Δρ Lewis ανέφερε μια ξεχωριστή μικρή μελέτη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο και στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Αυτοί οι ερευνητές τυχαιοποίησαν ασθενείς με UC σε ύφεση για να λάβουν συμπληρώματα που περιέχουν καραγενάνη – ένα πρόσθετο τροφίμων που προέρχεται από φύκια και έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί φλεγμονή τόσο σε in vitro όσο και σε ζωικά μοντέλα – ή εικονικό φάρμακο . Η ποσότητα καραγενάνης στις κάψουλες ήταν μικρότερη από αυτή που βρέθηκε σε μια μέση καθημερινή δυτική διατροφή, σημείωσαν οι συγγραφείς.

Οι συμμετέχοντες παρακολουθούνταν με τηλεφωνικές κλήσεις κάθε 2 εβδομάδες ή μέχρι την υποτροπή, η οποία ορίστηκε ως αύξηση 2 ή περισσότερων βαθμών στον Δείκτη Δραστηριότητας Απλής Κλινικής Κολίτιδας (SCCAI) και εντατικοποίηση της θεραπείας για UC.

Από τους 12 ασθενείς που ολοκλήρωσαν τη μελέτη, 3 στην ομάδα της καραγενάνης παρουσίασαν υποτροπές, σε σύγκριση με κανέναν από τους ασθενείς στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου (P = .046). Η υποτροπή εμφανίστηκε στις 5, 32 και 42 εβδομάδες παρακολούθησης.

Εξαιρέσεις από τον κανόνα

«Δεν είναι σαφές ότι όλα τα πρόσθετα είναι επιβλαβή», δήλωσε ο Δρ Lewis, επισημαίνοντας μια ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη που υποδηλώνει ευεργετική επίδραση της λεκιθίνης σόγιας σε ασθενείς με UC. Το πρόσθετο αποτελείται από τουλάχιστον 30% φωσφατιδυλολίνη, ένα συστατικό της εντερικής βλέννας.

Σημείωσε επίσης ότι υπάρχει μια συνεχιζόμενη τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο δοκιμή που συγκρίνει μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε πρόσθετα με μια συνήθη διατροφή σε 154 ασθενείς με ήπια δραστική, σταθερή νόσο του Crohn.

Ο συντονιστής συνεδρίας Michael J. Rosen, MD, MSCI, παιδιατρικός γαστρεντερολόγος στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Στάνφορντ στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια, δήλωσε σε αυτόν τον ειδησεογραφικό οργανισμό ότι τα διατροφικά συστατικά φαίνεται να επηρεάζουν την πορεία της νόσου σε ασθενείς με IBD.

«Νομίζω ότι υπάρχουν ασθενείς με IBD που έχουν ίσως γενετική προδιάθεση να είναι ευαίσθητοι σε ορισμένα συστατικά της διατροφής», είπε σε συνέντευξή του ζητώντας αντικειμενικό σχολιασμό.

«Ιδιαίτερα στην παιδιατρική υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι οι δίαιτες ίσως έχουν κάποια αποτελεσματικότητα στη θεραπεία. Χρειάζεται περαιτέρω μελέτη, αλλά ένα κοινό στοιχείο σχετικά με αυτές τις δίαιτες είναι ότι τείνουν να εξαλείφουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα και να επικεντρώνονται σε ολόκληρα τρόφιμα», είπε.

Το έργο του Δρ Lewis υποστηρίζεται από επιχορηγήσεις από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και από τις AbbVie, Takeda, Janssen και Nestlé Επιστημών Υγείας. Έχει διατελέσει σύμβουλος και μέλος του συμβουλίου παρακολούθησης της ασφάλειας δεδομένων για διάφορους τίτλους. Ο Δρ Rosen δεν ανέφερε συγκρούσεις συμφερόντων για αποκάλυψη.

Αυτό το άρθρο εμφανίστηκε αρχικά στο MDedge.com, μέρος του Επαγγελματικού Δικτύου Medscape.

 

FGA Center

Το Κέντρο Εφαρμοσμένης Λειτουργικής Γονιδιωματικής διερευνά και προτείνει εξειδικευμένες εξετάσεις της κυτταρικής λειτουργίας.

Επικοινωνία

Online ραντεβού

Για προγραμματισμό τηλεσυνάντησης καλέστε +(30) 210 33 90 340