Η ιδανική διατροφή θα λέγαμε ότι πετυχαίνει «με ένα σμπάρο πολλά τρυγόνια», στοχεύοντας σε καλύτερη υγεία, λιγότερες εκπομπές «αερίων του θερμοκηπίου», προστασία της βιοποικιλότητας, αποφυγή επέκτασης των γεωργικών γαιών, εξοικονόμηση νερού και λιπασμάτων κ.ά.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες υπάρχει και μπορεί να μειώσει τόσο τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από διάφορες αιτίες όσο και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ωστόσο η υιοθέτησή της απαιτεί να αλλάξουμε συνήθειες.

Τι λένε οι μελέτες;

 Μια μελέτη έγινε από 37 ερευνητές από 16 χώρες, με επικεφαλής τον καθηγητή Γουόλτερ Γουίλετ του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, και δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet». Το βασικό μήνυμα του αποτελέσματος της μελέτης είναι: φάτε διπλάσια λαχανικά, ξηρούς καρπούς, φρούτα και όσπρια,(προτείνει να τρώει κανείς μισό κιλό λαχανικών και φρούτων καθημερινά) και περιορίστε στο μισό το κρέας, ιδίως το κόκκινο, και τη ζάχαρη. Η ιδανική καθημερινή διατροφή περιλαμβάνει περίπου 35% θερμίδες από δημητριακά ολικής άλεσης, καθώς και κατανάλωση πρωτεϊνών κυρίως φυτικής και όχι ζωικής προέλευσης.   

  Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, αυτά που τρώνε οι άνθρωποι αλλά και ο τρόπος που παράγουν την τροφή τους πρέπει να αλλάξουν δραστικά στο μέλλον, αν οι άνθρωποι θέλουν να είναι πιο υγιείς αλλά και η Γη να μην υποφέρει μαζί τους. Αυτό είναι το κεντρικό συμπέρασμα τριετούς μελέτης για την «ιδανική» διατροφή για την υγεία τόσο του ανθρώπου όσο και του πλανήτη.

Ποιο το όφελος της διατροφής που προτείνουν οι επιστήμονες;

Η διατροφή αυτή μπορεί να σώσει ζωές (περίπου 11 εκατομμύρια κάθε χρόνο!), να μειώσει τις χρόνιες παθήσεις και να θρέψει το μελλοντικό παγκόσμιο πληθυσμό (περίπου 10 δισεκατομμύρια το 2050), χωρίς να επιβαρύνει καταστροφικά τη Γη από άποψη πόρων και ρύπανσης, όπως συμβαίνει σήμερα, κυρίως εξαιτίας της μαζικής κρεατοφαγίας.

 Πιο συγκεκριμένα η προτεινόμενη διατροφή «πλανητικής υγείας» θεωρείται κατάλληλη για να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από διάφορες αιτίες (καρκίνους, καρδιοπάθειες, παχυσαρκία, διαβήτη κ.ά.), αλλά και για να μειώσει τις εκπομπές «αερίων του θερμοκηπίου», καθώς στην αλυσίδα της κτηνοτροφικής παραγωγής αποδίδεται το 14,5%-18% των συνολικών ανθρωπογενών εκπομπών που επιβαρύνουν την κλιματική αλλαγή, ιδίως του μεθανίου και των οξειδίων του αζώτου, πέρα από το διοξείδιο του άνθρακα. Επίσης, η γεωργική παραγωγή τροφίμων καταναλώνει για άρδευση περίπου το 70% των αποθεμάτων γλυκού νερού.

Είναι εφικτό να εφαρμοστεί η οδηγία που προτείνουν οι επιστήμονες;

Χρειαζόμαστε μια σημαντική αναθεώρηση και αλλαγή του παγκόσμιου συστήματος διατροφής σε μια κλίμακα που δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα, τονίζουν οι ειδικοί, προσθέτοντας ότι η σημερινή ανθυγιεινή διατροφή προκαλεί περισσότερες ασθένειες και θανάτους απ’ ό,τι από κοινού το σεξ χωρίς προφύλαξη, το αλκοόλ, τα ναρκωτικά και το κάπνισμα.

 Για να γίνει αυτό σε διεθνή βάση, πρέπει πολλοί άνθρωποι σε όλον τον κόσμο να πειστούν να αλλάξουν τις διατροφικές συνήθειές τους, να περιορίσουν δραστικά το φαγητό που πετάνε στα σκουπίδια χωρίς να το φάνε και γενικότερα να βελτιωθεί το σύστημα παραγωγής τροφίμων, με απεξάρτηση από τον άνθρακα, ξεκινώντας από τα αγροκτήματα.

FGA Center

Το Κέντρο Εφαρμοσμένης Λειτουργικής Γονιδιωματικής διερευνά και προτείνει εξειδικευμένες εξετάσεις της κυτταρικής λειτουργίας.

Επικοινωνία

Online ραντεβού

Για προγραμματισμό τηλεσυνάντησης καλέστε +(30) 210 33 90 340