Οι «τροφές που κάνουν καλό στα μάτια», για τις οποίες μας έλεγαν όταν ήμασταν παιδιά, δεν είναι μύθος. Είναι γεγονός πως, όπως η διατροφή επηρεάζει την υγεία της καρδιάς, έτσι επηρεάζει και την υγεία των ματιών. Αυτό είναι λογικό, αφού τα μάτια βασίζονται σε μικροσκοπικές αρτηρίες για να τροφοδοτηθούν με οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά, ακριβώς όπως η καρδιά βασίζεται στις δικές της, μεγαλύτερες αρτηρίες.

            Πρόκειται για τη λεγόμενη «αντιοξειδωτική υπόθεση», που αφορά τον τρόπο με τον οποίο αυτά τα θρεπτικά συστατικά προστατεύουν από τις οξειδωτικές ρίζες, οι οποίες μπορούν να βλάψουν τις πρωτεΐνες του φακού και τις μεμβράνες των κυτταρικών ινών.

Τί λένε οι μελέτες;

            Μελέτες έχουν δείξει ότι μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά και πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής ωφελεί τα μάτια.

            Ειδικότερα, τα καροτενοειδή όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, αλλά και άλλα αντιοξειδωτικά όπως οι βιταμίνες A, C και Ε, το βήτα-καροτένιο, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και ο ψευδάργυρος έχουν συμπεριληφθεί σε διάφορες μελέτες για την προστασία που παρέχουν απέναντι στην εμφάνιση καταρράκτη (θολώνει την όραση), η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς (μειώνει προοδευτικά την κεντρική όραση και μπορεί να οδηγήσει έως την τύφλωση), το γλαύκωμα η ξηροφθαλμία και η φτωχή όραση τη νύχτα.

            Τα συγκεκριμένα συστατικά συγκεντρώνονται στους ιστούς του ματιού, συμπεριλαμβανομένου και του φακού, και μπορούν να προστατεύσουν φιλτράροντας το επιβλαβές μπλε φως μικρού μήκους κύματος μέσω αντιοξειδωτικής δραστηριότητας.

            Τα αποτελέσματα αυτά υποστηρίζει και μεγάλη μελέτη που έγινε από το 1993 έως το 2004 σε 39.876 γυναίκες επαγγελματίες υγείας, η οποία κατέγραψε σημαντικά αντίστροφη τάση για κίνδυνο καταρράκτη με διαιτητική πρόσληψη λουτεΐνης, ζεαξανθίνης και βιταμίνης Ε. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες με υψηλή πρόσληψη λουτεΐνης/ζεαξανθίνης είχαν 18% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη, ενώ η υψηλή πρόσληψη βιταμίνης Ε από τα τρόφιμα και τα συμπληρώματα συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη κατά 14%.

             Ωστόσο περαιτέρω μελέτες θα δώσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη χρήση καροτενοειδών και γενικότερα συμπληρωμάτων διατροφής για την πρόληψη του καταρράκτη.

Ποιός ο ρόλος της βιοχημικής γενετικής;

            Η βιοχημική γενετική μέσω της ανάλυσης των μεταβολιτών μπορεί να μας δώσει σημαντικές πληροφορίες για τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών συστατικών και μηχανισμών του οργανισμού, επομένως να μας αποκαλύψει αν πχ οι ποσότητες των αντιοξειδωτικών που προσλαμβάνονται μέσω της διατροφής είναι σε επάρκεια ή σε έλλειψη και κατ` επέκταση αν τελικά οι αντιοξειδωτικοί μηχανισμοί είναι σε θέση να λειτουργούν.

FGA Center

Το Κέντρο Εφαρμοσμένης Λειτουργικής Γονιδιωματικής διερευνά και προτείνει εξειδικευμένες εξετάσεις της κυτταρικής λειτουργίας.

Επικοινωνία

Online ραντεβού

Για προγραμματισμό τηλεσυνάντησης καλέστε +(30) 210 33 90 340