Lu Wang, PhD, MPH1; Euridice Martínez Steele, PhD2,3; Mengxi Du, MS, MPH, RD1; et al Jennifer L. Pomeranz, JD, MPH, RD4; Lauren E. O’Connor, PhD, MPH5; Kirsten A. Herrick, PhD, MSc5; Hanqi Luo, PhD6; Xuehong Zhang, PhD7; Dariush Mozaffarian, MD, DrPH1; Fang Fang Zhang, MD, PhD1,8

JAMA. 2021;326(6):519-530. doi:10.1001/jama.2021.10238

Εισαγωγή

Τα υπερεπεξεργαμένα τρόφιμα είναι έτοιμα προς κατανάλωση ή έτοιμα προς θέρμανση και κατανάλωση βιομηχανικά παρασκευάσματα που κατασκευάζονται κυρίως με συστατικά που εξευγενίζονται ή εξάγονται από τρόφιμα και περιέχουν πρόσθετα, αλλά αντιπροσωπεύουν ελάχιστα έως καθόλου ολόκληρα τρόφιμα [1].  

Παρόλο που η επεξεργασία των τροφίμων διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη βελτίωση της επισιτιστικής ασφάλειας και στην εξασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων [2],  τα υπερεπεξεργαμένα τρόφιμα είναι συνήθως υψηλά σε προστιθέμενη ζάχαρη, trans-λιπαρά, νάτριο και εξευγενισμένο άμυλο και χαμηλά σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα [3].  

Μελέτες κοόρτης παρέχουν συνεπή στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η υψηλή πρόσληψη υπερεπεξεργασμένων τροφίμων συμβάλλει στην παχυσαρκία και τους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου σε παιδιά και ενήλικες [4-8], και συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων [9,10], ορισμένους τύπους καρκίνου [11], και συνολική θνησιμότητα σε ενήλικες [12, 13].

Το ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας αυξάνεται σταθερά μεταξύ των νέων των ΗΠΑ τις τελευταίες 2 δεκαετίες [14, 15]. Ωστόσο, οι χρόνιες τάσεις στην κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων μεταξύ των νέων των ΗΠΑ δεν είναι καλά εδραιωμένες.

Επιπλέον, δεν έχουν αξιολογηθεί πιθανές διαφορές μεταξύ των υποομάδων του πληθυσμού και των τάσεων σε μεγάλες υποομάδες υπερεπεξεργασμένων τροφίμων.

Η μελέτη αυτή χαρακτήρισε τις τάσεις στην κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων μεταξύ των νέων των ΗΠΑ ηλικίας 2-19 ετών από το 1999 έως το 2018 (συνολικά και μεταξύ των υποομάδων του πληθυσμού) χρησιμοποιώντας δεδομένα από 10 διαδοχικούς κύκλους της Εθνικής Έρευνας Εξέτασης Υγείας και Διατροφής (NHANES).

Η μελέτη αυτή αξιολόγησε περαιτέρω σημαντικές υποομάδες υπερεπεξεργασμένων τροφίμων που καταναλώθηκαν από τους νέους των ΗΠΑ στον τελευταίο κύκλο του NHANES (2017-2018) και τα σχετικά προφίλ θρεπτικών ουσιών.

Οι πληροφορίες αυτές μπορούν να ενημερώσουν τις προτεραιότητες και τις πολιτικές σχετικά με την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και να βελτιώσουν την ποιότητα της διατροφής των νέων των ΗΠΑ.

Σχεδιασμός Μελέτης, Πληθυσμός και Διατροφική Αξιολόγηση

Η NHANES είναι μια σειρά διατομεακών ερευνών που αξιολογεί την κατάσταση της υγείας και της διατροφής του πληθυσμού των ΗΠΑ στις 50 πολιτείες και την Περιφέρεια της Κολούμπια.

Λεπτομέρειες σχετικά με το σχεδιασμό της μελέτης, το πρωτόκολλο και τις μεθόδους συλλογής δεδομένων τεκμηριώνονται αλλού [16].  Τα πρωτόκολλα NHANES εγκρίθηκαν από την επιτροπή εξέτασης της ερευνητικής δεοντολογίας του Εθνικού Κέντρου Στατιστικών Υγείας. Η γραπτή γονική συναίνεση ελήφθη για όλους τους νέους ηλικίας 2-17 ετών. Εκτός από τη γονική συναίνεση, η συγκατάθεση παιδιών και εφήβων ελήφθη από όλους τους νέους ηλικίας 7-17 ετών. Η γραπτή συγκατάθεση κατόπιν ενημέρωσης ελήφθη από νεαρούς ενήλικες ηλικίας 18-19 ετών.

Αυτή η μελέτη χρησιμοποίησε διαιτητικά δεδομένα που συλλέχθηκαν μέσω 24ωρων διατροφικών ανακλήσεων που διεξήχθησαν από εκπαιδευμένους συνεντευξιαστές μεταξύ των νέων των ΗΠΑ ηλικίας 2-19 ετών μεταξύ 1999-2000 και 2017-2018.

Οι συμμετέχοντες ηλικίας 12-19 ετών ολοκλήρωσαν τη συνέντευξη διατροφικής ανάκλησης μόνοι τους και πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις με τη βοήθεια πληρεξουσίου για συμμετέχοντες ηλικίας 6-11 ετών.

Για τους συμμετέχοντες ηλικίας 5 ετών και κάτω, ένας πληρεξούσιος που ήταν εξοικειωμένος με τη διαιτητική πρόσληψη του παιδιού ανταποκρίθηκε στη διατροφική συνέντευξη.

Η αυτοματοποιημένη μέθοδος πολλαπλών περασμάτων του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) χρησιμοποιήθηκε για την ενίσχυση της πλήρους και ακριβούς ανάκλησης όλων των τροφίμων και ποτών που καταναλώθηκαν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας και τη μείωση της επιβάρυνσης των ερωτώντων σε όλους τους κύκλους NHANES.

Από το 1999 έως το 2002, μια ανάκληση πραγματοποιήθηκε αυτοπροσώπως στο κινητό εξεταστικό κέντρο. Από το 2003 έως το 2018, μια δεύτερη ανάκληση, που έλαβε χώρα μέσω τηλεφώνου, προστέθηκε περίπου 3 έως 10 ημέρες μετά την πρώτη ανάκληση.

Τα διαιτητικά δεδομένα από την πρώτη ανάκληση συμπεριλήφθηκαν στην παρούσα ανάλυση. Το συνολικό ποσοστό ανταπόκρισης των νέων στο κινητό εξεταστικό κέντρο κυμαινόταν από 49% έως 80% κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης. Το 91% παρείχε έγκυρη διατροφική ανάκληση την πρώτη ημέρα. Οι 39 συμμετέχοντες που δεν παρείχαν έγκυρη ανάκληση αποκλείστηκαν.

Ταξινόμηση των Ομάδων Τροφίμων NOVA

Τα τρόφιμα και τα ποτά που καταναλώθηκαν κατά τη διάρκεια κάθε κύκλου NHANES ταξινομήθηκαν σε 4 μεγάλες ομάδες (μη επεξεργασμένα ή ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα [ομάδα 1], μεταποιημένα μαγειρικά συστατικά [ομάδα 2], μεταποιημένα τρόφιμα [ομάδα 3] και υπερεπεξεργαμένα τρόφιμα [ομάδα 4]) με βάση την έκταση και τον σκοπό της βιομηχανικής επεξεργασίας σύμφωνα με το σύστημα ταξινόμησης NOVA.

Το σύστημα ταξινόμησης NOVA όρισε τα υπερεπεξεργαζόμενα τρόφιμα ως σκευάσματα συστατικών, κυρίως αποκλειστικής βιομηχανικής κατασκευής, που προκύπτουν από μια σειρά βιομηχανικών διεργασιών (eMethods 1 και eTable 1) [1, 17].

Συστατικά που είναι χαρακτηριστικά των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων περιλαμβάνουν ουσίες χωρίς ή σπάνιες μαγειρικές ουσίες (π.χ. σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, υδρογονωμένα έλαια) και πρόσθετα για να κάνουν το τελικό προϊόν εύγευστο (π.χ. ενισχυτές γεύσης, χρώματα, γαλακτωματοποιητές). Παραδείγματα υπερεπεξεργασμένων τροφίμων περιλαμβάνουν γλυκά ή αλμυρά συσκευασμένα σνακ, ζαχαρούχα ποτά, γλυκά, βιομηχανικό ψωμί, βιομηχανικά δημητριακά πρωινού, έτοιμα για θέρμανση και – βρώση πιάτα ζυμαρικών και πίτσα, λουκάνικα και άλλα επεξεργασμένα και μετά από ανασύσταση προϊόντα κρέατος.

Για την ανάθεση ενός τροφίμου ή ποτού σε 1 από τις 4 ομάδες NOVA, η περιγραφή των τροφίμων και ο κατάλογος συστατικών αξιολογήθηκαν για κάθε κωδικό τροφίμων NHANES χρησιμοποιώντας τη βάση δεδομένων τροφίμων και διατροφής USDA για διατροφικές μελέτες και την εθνική βάση δεδομένων θρεπτικών ουσιών USDA για τυποποιημένη αναφορά [18, 19].  

Για τρόφιμα με χειροποίητη συνταγή, η ταξινόμηση εφαρμόστηκε στα υποκείμενα συστατικά για τη βελτίωση της ακρίβειας. Το περιεχόμενο ενέργειας και θρεπτικών ουσιών κάθε ομάδας τροφίμων και υποομάδας της NOVA υπολογίστηκε περαιτέρω χρησιμοποιώντας τη βάση δεδομένων τροφίμων και διατροφής USDA για διατροφικές μελέτες, την εθνική βάση δεδομένων θρεπτικών ουσιών USDA για τυποποιημένη αναφορά και τη βάση δεδομένων USDA food patterns equivalents database (π.χ. για πρόσθετη ζάχαρη).

Αποτελέσματα

Το ποσοστό ενέργειας που καταναλώνεται από κάθε ομάδα τροφίμων και υποομάδα της NOVA υπολογίστηκε ως ο λόγος πληθυσμού της μέσης ενέργειας από την εν λόγω ομάδα τροφίμων σε σχέση με τη μέση συνολική πρόσληψη ενέργειας.  

Το κύριο αποτέλεσμα ήταν το ποσοστό της συνολικής ενέργειας που καταναλώνεται από υπερεπεξεργαόμενα τρόφιμα. Το ποσοστό της συνολικής ενέργειας που καταναλώνεται από τις άλλες ομάδες τροφίμων NOVA αναφέρθηκε στο πλαίσιο.

Τα δευτερογενή αποτελέσματα περιλάμβαναν το ποσοστό πρόσληψης ενέργειας από υπερεπεξεργαμένα τρόφιμα μεταξύ των υποομάδων του πληθυσμού, το ποσοστό πρόσληψης ενέργειας από υποομάδες υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και τα θρεπτικά προφίλ των μεγάλων υπερεπεξεργασμένων τροφίμων που καταναλώνονται από τους νέους των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του ποσοστού θερμίδων από μακροθρεπτικά συστατικά και των μέσων επιπέδων πρόσληψης μικροθρεπτικών συστατικών ανά 100 kcal υπερεπεξεργασμένων τροφίμων.

Υποομάδες πληθυσμού

Οι τάσεις στην κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων αξιολογήθηκαν περαιτέρω μεταξύ των υποομάδων του πληθυσμού ανά ηλικία (2-5, 6-11, και 12-19 ετών), φύλο (αγόρια και κορίτσια), φυλή /εθνικότητα (μη ισπανόφωνο λευκό, μη ισπανόφωνο μαύρο και μεξικανικό αμερικανικό), επίπεδο γονικής εκπαίδευσης για τον επικεφαλής του νοικοκυριού (<το σχολείο, απόφοιτος λυκείου, δίπλωμα γενικής ισοδυναμίας ή κάποιο κολέγιο και απόφοιτος κολεγίου) και οικογενειακό εισόδημα σε ομοσπονδιακό ποσοστό φτώχειας (<1,30, 1,30-2,99 και ≥3,00).

Αξιολογήσαμε τις τάσεις στην κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων ανά φυλή / εθνικότητα, επειδή προηγούμενες έρευνες κατέγραψαν διαφορές στα πρότυπα πρόσληψης διατροφής ανά φυλή / εθνικότητα μεταξύ των νέων των ΗΠΑ [21].

Οι συμμετέχοντες (ή ένας οικογενειακός αντιπρόσωπος για συμμετέχοντες ηλικίας <16 ετών) ανέφεραν πληροφορίες σχετικά με τη φυλή/εθνικότητα σύμφωνα με καθορισμένες κατηγορίες. Οι τάσεις για τους νέους των νησιών ασίας/Ειρηνικού και άλλους ισπανόφωνους νέους δεν αναλύθηκαν επειδή αξιόπιστες εκτιμήσεις για αυτές τις ομάδες δεν ήταν διαθέσιμες σε όλους τους κύκλους NHANES [22].

Αποτελέσματα

Χαρακτηριστικά πληθυσμού

Στην ανάλυση αυτή συμπεριλήφθηκαν συνολικά 33.795 νέοι ηλικίας 2-19 ετών (σταθμισμένη μέση ηλικία, 10,7 έτη, n = 16.775 [49,1%] ήταν κορίτσια). Από το 1999-2000 έως το 2017-2018, το ποσοστό των μη ισπανόφωνων λευκών νέων μειώθηκε από 58,6% σε 52,3%, ενώ το ποσοστό των μεξικανοαμερικανών νέων αυξήθηκε από 11,2% σε 16,5% (βλέπε το σχετικό άρθρο για περισσότερες πληροφορίες). Το ποσοστό των νέων με γονεϊκό (επικεφαλής νοικοκυριού) επίπεδο εκπαίδευσης των αποφοίτων κολλεγίων αυξήθηκε από 22,1% σε 27,7%.

Τάσεις στην Κατανάλωση των Ομάδων Τροφίμων NOVA

Από το 1999-2000 έως το 2017-2018, το εκτιμώμενο ποσοστό της συνολικής ενέργειας από την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων (ομάδα NOVA 4) αυξήθηκε σημαντικά από 61,4% σε 67,0% (διαφορά, 5,6% [95% CI, 3,5% έως 7,7%]· P  < .001 για την τάση), ενώ το ποσοστό της συνολικής ενέργειας από την κατανάλωση μη επεξεργασμένων ή ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων (ομάδα NOVA 1) μειώθηκε σημαντικά από 28,8% σε 23,5% (διαφορά, −5,3% [95% CI, −7,5% σε −3,2%]· P  < .001 για την τάση) (βλέπε το σχετικό άρθρο για περισσότερες πληροφορίες).

Το εκτιμώμενο ποσοστό ενέργειας από την κατανάλωση επεξεργασμένων μαγειρικών συστατικών (ομάδα NOVA 2) αυξήθηκε επίσης σημαντικά από 2,4% σε 3,4% (διαφορά, 1,0% [95% CI, 0,6% έως 1,4%]. P  = .03 για την τάση) αλλά δεν άλλαξε σημαντικά για τα μεταποιημένα τρόφιμα (ομάδα NOVA 3) (από 6.1% σε 6.0%; διαφορά, −0.03% [95% CI, −0.7% έως 0.6%]; P  = .44 για την τάση). Η προσαρμογή για αλλαγές στα κοινωνικοδημογραφικά χαρακτηριστικά δεν άλλαξε τα αποτελέσματα.

Τάσεις στις μεγάλες υποομάδες των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων

Από το 1999-2000 έως το 2017-2018, το εκτιμώμενο ποσοστό ενέργειας από την κατανάλωση έτοιμων προς θέρμανση και βρώση-κατανάλωση μικτών πιάτων αυξήθηκε σημαντικά από 2,2% σε 11,1% (διαφορά, 8,9% [95% CI, 7,7% έως 10,2%]· P  < .001 για την τάση) και αυξήθηκε σημαντικά για τα γλυκά σνακ και τα γλυκά από 10.6% σε 12.9% (διαφορά, 2.3% [95% CI, 1.0% σε 3.6%]; P  = .02 για την τάση.

Το εκτιμώμενο ποσοστό ενέργειας από την κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών μειώθηκε σημαντικά από 10,8% σε 5,3% (διαφορά, −5,5% [95% CI, −6,5% έως −4,5%]) και μειώθηκε σημαντικά για τα επεξεργασμένα λίπη ή έλαια, καρυκεύματα και σάλτσες από 7,1% σε 4,0% (διαφορά, −3,1% [95% CI, −3,7% έως −2,6%]) (P  < .001 για τάση και για τις δύο συγκρίσεις). Το 2017-2018, οι υποομάδες των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων που συνέβαλαν στο μεγαλύτερο εκτιμώμενο ποσοστό ενέργειας ήταν τα βιομηχανικά τρόφιμα σιτηρών (14,5%), ενώ ακολούθησαν γλυκά σνακ και γλυκά (12,9%)

Μεταξύ των έτοιμων για θέρμανση και άμεση κατανάλωση-μικτά πιάτα υποομάδα, το εκτιμώμενο ποσοστό ενέργειας αυξήθηκε σημαντικά για όλες τις μεγάλες υποκατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της πίτσας (διαφορά, 5,1% [95% CI, 4,5% έως 5,8%]), σάντουιτς ή χάμπουργκερ (διαφορά, 1,5% [95% CI, 1,1% έως 1,8%]), και άλλα (διαφορά, 2,3% [95% CI, 1,6% έως 3,1%]).

Μεταξύ των γλυκών σνακ και γλυκών υποομάδα, το εκτιμώμενο ποσοστό ενέργειας αυξήθηκε σημαντικά για τα γλυκά προϊόντα αρτοποιίας (διαφορά, 2,3% [95% CI, 1,4% έως 3,2%]) και τις μπάρες δημητριακών και διατροφής (διαφορά, 0,4% [95% CI, 0,2% έως 0,7%]).

Μεταξύ των ζαχαρούχων ποτών υποομάδα, το εκτιμώμενο ποσοστό ενέργειας μειώθηκε σημαντικά τόσο για τα αναψυκτικά (διαφορά, −4,3% [95% CI, −5,1% έως −3,4%]) όσο και για τα φρούτα και άλλα γλυκά ποτά (διαφορά, −1,2% [95% CI, −1,7% έως −0,8%]) (όλα P    < .05 για την τάση).

Πηγή Τροφίμων και Διατροφική Θέση των Ομάδων Τροφίμων NOVA

Παρόμοια ποσοστά υπερεπεξεργασμένων τροφίμων καταναλώθηκαν στις σχολικές καφετέριες (6,6% έναντι 6,3%. P  = .85 για τη διαφορά). Επιπλέον, τα υπερεπεξεργαζόμενα τρόφιμα ήταν πιο πιθανό να καταναλωθούν μακριά από το σπίτι σε σύγκριση με τα μη επεξεργασμένα ή ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα < (34,3% έναντι 24,6%) και στα εστιατόρια γρήγορου φαγητού (18,6% έναντι 6,0%)     

Τάσεις στις υποομάδες πληθυσμού

Η σημαντικά αυξανόμενη τάση του εκτιμώμενου ποσοστού ενέργειας από την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων παρατηρήθηκε μεταξύ όλων των υποομάδων του πληθυσμού από το 1999 έως το 2000 έως το 2017-2018.

Ωστόσο, η αύξηση ήταν σημαντικά υψηλότερη μεταξύ των μη ισπανόφωνων μαύρων νέων (από 62,2% σε 72,5%· διαφορά, 10,3% [95% CI, 6.8%-13.8%]) και μεξικάνικοι αμερικανικοί νέοι (από 55.8% σε 63.5%; διαφορά, 7.6% [95% CI, 4.4%-10.9%]) από την αύξηση μεταξύ των μη ισπανόφωνων λευκών νέων (από 63.4% σε 68.6%; διαφορά, 5.2% [95% CI, 2.1%-8.3%])(P  = .04 για τις τάσεις).

Το 2017-2018, οι νέοι ηλικίας 6-11 ετών (69,0%) και ηλικίας 12-19 ετών (67,7%) κατανάλωσαν σημαντικά υψηλότερο ποσοστό ενέργειας από τα υπερεπεξεργαμένα τρόφιμα από τα άτομα ηλικίας 2-5 ετών (61,1  <%) Οι συμμετέχοντες με ελλείποντα στοιχεία για το επίπεδο γονικής εκπαίδευσης (n = 1309, <5%)

Θρεπτικά προφίλ υπερεπεξεργασμένων τροφίμων

Σε επίπεδο τροφίμων, τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα που κατανάλωσαν οι νέοι των ΗΠΑ την περίοδο 2017-2018 περιείχαν στατιστικά σημαντικά υψηλότερο εκτιμώμενο ποσοστό θερμίδων από υδατάνθρακες σε σύγκριση με τα τρόφιμα που δεν ήταν υπερεπεξεργασμένα (55,2% έναντι 43,4%)

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα περιείχαν επίσης στατιστικά σημαντικά υψηλότερα επίπεδα νατρίου, σιδήρου, βιταμίνης Ε και φολικού οξέος, αλλά χαμηλότερα επίπεδα άλλων βιταμινών και ανόργανων συστατικών από τα τρόφιμα που δεν είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα (για περισσότερες πληροφορίες και πίνακες βλέπε την δημοσίευση).

Σε επίπεδο πληθυσμού, οι νέοι στο υψηλότερο σημείο του ποσοστού ενέργειας από υπερεπεξεργαζόμενα τρόφιμα κατανάλωναν στατιστικά σημαντικά υψηλότερα επίπεδα υδατανθράκων, συνολικών λιπών, πολυακόρεστων λιπών και πρόσθετα σάκχαρα, αλλά χαμηλότερα επίπεδα πρωτεΐνης, φυτικών ινών, ασβεστίου, μαγνησίου, καλίου, ψευδαργύρου, βιταμινών A, C και D και φυλλικού οξέος.

Συζήτηση

Σε αυτή την ανάλυση των εθνικά αντιπροσωπευτικών δεδομένων, οι νέοι των ΗΠΑ κατανάλωναν την πλειοψηφία των ημερήσιων θερμίδων τους από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.

Το εκτιμώμενο ποσοστό ενέργειας που καταναλώνεται από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα αυξήθηκε από το 1999 έως το 2018, με αυξανόμενη τάση για έτοιμα προς θέρμανση και -κατανάλωση μικτών πιάτων και φθίνουσα τάση στα ζαχαρούχα ποτά. Οι μη ισπανόφωνοι μαύροι νέοι και οι μεξικανοαμερικάνοι νέοι είχαν μεγαλύτερη αύξηση στο ποσοστό ενέργειας από την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων από τους μη ισπανόφωνους λευκούς νέους.

Η συνολική αύξηση του εκτιμώμενου ποσοστού ενέργειας από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα συνέβαλε κυρίως στην αύξηση της κατανάλωσης έτοιμων προς θέρμανση και -κατανάλωση μικτών πιάτων.

Αυτό το εύρημα είναι σύμφωνο με μια προηγούμενη μελέτη που ανέφερε αυξήσεις στις αγορές έτοιμων για θέρμανση και -κατανάλωση μικτών πιάτων από νοικοκυριά των ΗΠΑ από το 2000 έως το 2012 (164-189 kcal / d ανά άτομο) [25].  Οι λόγοι για μια τέτοια αύξηση είναι άγνωστοι και μπορεί να περιλαμβάνουν την αυξημένη διαθεσιμότητα και το μέγεθος της μερίδας έτοιμων προς θέρμανση και κατανάλωση γευμάτων στην αγορά των ΗΠΑ [26]  και την αυξημένη κατανάλωση τροφίμων που παρασκευάζονται μακριά από το σπίτι κατά τις τελευταίες δεκαετίες [27].

Η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών μειώθηκε μεταξύ των νέων των ΗΠΑ τα τελευταία 20 χρόνια. Μια τέτοια μείωση μπορεί να αντικατοπτρίζει τις αυξημένες προσπάθειες πολιτικής κατά τις τελευταίες δεκαετίες για τη μείωση της κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών και την ταυτόχρονη συνειδητοποίηση των δυσμενών επιπτώσεων της κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών στην υγεία των νέων [28, 29].

 Ωστόσο, στη μελέτη αυτή σημειώθηκε αύξηση της κατανάλωσης γλυκών προϊόντων αρτοποιίας και γλυκών σνακ. Τα γλυκά προϊόντα αρτοποιίας (όπως κέικ και πίτες, μπισκότα και μπράουνις και ντόνατς) και τα γλυκά σνακ (όπως τα γλυκά και το παγωτό) είναι η δεύτερη πιο συχνά καταναλισκόμενη πηγή προστιθέμενων σακχάρων μεταξύ των νέων των ΗΠΑ (που αντιπροσωπεύουν περίπου το 21%-31% των συνολικών προστιθέμενων σακχάρων που καταναλώνονται από τους νέους των ΗΠΑ) [30].  Απαιτούνται προσπάθειες δημόσιας υγείας για τη μείωση του αριθμού των σακχάρων που προστίθενται στα γλυκά προϊόντα αρτοποιίας και στα γλυκά σνακ κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας των τροφίμων [31].

Αυτή η μελέτη παρατήρησε μια μεγαλύτερη αύξηση στην κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων μεταξύ των μη ισπανόφωνων μαύρων νέων από τους μη ισπανόφωνους λευκούς νέους. Η στοχευμένη εμπορία πρόχειρων τροφίμων προς τους νέους των φυλετικών/εθνοτικών μειονοτήτων μπορεί εν μέρει να συμβάλει σε τέτοιες διαφορές [32, 33].  Ωστόσο, η επίμονα χαμηλότερη κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων μεταξύ των νέων της Μεξικανικής Αμερικής μπορεί να αντικατοπτρίζει περισσότερο μαγείρεμα στο σπίτι μεταξύ των ισπανικών οικογενειών.   

Η υψηλότερη κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων μεταξύ των νέων σχολικής ηλικίας από τα παιδιά προσχολικής ηλικίας (ηλικίας 2-5 ετών) μπορεί να αντικατοπτρίζει την αυξημένη εμπορία, διαθεσιμότητα και επιλογή υπερεπεξεργασμένων τροφίμων για τους μεγαλύτερους νέους [21].  Η έλλειψη ανισοτήτων ως προς το επίπεδο της γονικής εκπαίδευσης και του οικογενειακού εισοδήματος προς τη φτώχεια υποδηλώνει ότι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα είναι διάχυτα στη διατροφή των νέων των ΗΠΑ και υποστηρίζει την ανάγκη μείωσης της κατανάλωσης υπερεπεξεργασμένων τροφίμων μεταξύ όλων των υποομάδων του πληθυσμού.

Τα υπερεπεξεργαμένα τρόφιμα που καταναλώνονται από τους νέους των ΗΠΑ είχαν συνολικά φτωχότερο θρεπτικό προφίλ από τα τρόφιμα που δεν ήταν εξαιρετικά επεξεργασμένα.

Ωστόσο, τα υπερεπεξεργαμένα τρόφιμα είχαν χαμηλότερα επίπεδα κορεσμένων λιπαρών από τα τρόφιμα που δεν ήταν εξαιρετικά επεξεργασμένα. Τα υπερεπεξεργαμένα τρόφιμα περιείχαν περισσότερους υδατάνθρακες από τα τρόφιμα που δεν ήταν εξαιρετικά επεξεργασμένα, τα περισσότερα από τα οποία προέρχονταν από υδατάνθρακες χαμηλής ποιότητας που αντανακλώνται από ένα υψηλό ποσοστό θερμίδων από πρόσθετα σάκχαρα και χαμηλά επίπεδα διαιτητικών ινών και πρωτεϊνών.

Παρά την υψηλότερη συνολική περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ στα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, η οποία αντικατοπτρίζει υψηλότερο επίπεδο οχύρωσης του φολικού οξέος, οι νέοι που κατανάλωναν υψηλότερο επίπεδο υπερεπεξεργασμένων τροφίμων είχαν χαμηλότερη κατανάλωση συνολικού φυλλικού οξέος λόγω της χαμηλότερης κατανάλωσης φυλλικού οξέος από ολόκληρα τα τρόφιμα.

Εκτός από τα φτωχά θρεπτικά προφίλ, η ίδια η επεξεργασία μπορεί να μεταφέρει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία αλλάζοντας τη φυσική δομή και τη χημική σύνθεση των τροφίμων, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει αυξημένη γλυκαιμική απόκριση και μειωμένο κορεσμό [35, 36].

Επιπλέον, τα πρόσθετα τροφίμων στα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα όπως γαλακτωματοποιητές, σταθεροποιητές και τεχνητά γλυκαντικά έχουν συνδεθεί με δυσμενείς μεταβολικές επιδράσεις σε μελέτες σε ζώα.   

Μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή του 2019 σε 20 ενήλικες έδειξε ότι οι δίαιτες που προέρχονταν κυρίως από την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, σε σύγκριση με την κατανάλωση μη επεξεργασμένων τροφίμων, οδήγησαν σε 508 kcal/d υψηλότερη πρόσληψη ενέργειας ad libitum  παρά το γεγονός ότι οι 2 δίαιτες αντιστοιχίστηκαν για θερμίδες, ζάχαρη, λίπος, νάτριο, φυτικές ίνες και μακροθρεπτικά συστατικά. Τα αποτελέσματα αυτά υποδηλώνουν ότι η επεξεργασία των τροφίμων μπορεί να θεωρηθεί ως διάσταση τροφίμων εκτός από τα θρεπτικά συστατικά και τις ομάδες τροφίμων σε μελλοντικές διατροφικές συστάσεις και πολιτικές τροφίμων.

Μια δυναμική αυτής της μελέτης είναι η χρήση 20 ετών εθνικά αντιπροσωπευτικών διαιτητικών δεδομένων που συλλέγονται με τυποποιημένες διαδικασίες και παρέχουν γενικότητα για τους νέους των ΗΠΑ. Η 24ωρη διατροφική ανάκληση παρέχει ακριβέστερη εκτίμηση της κατανάλωσης από άλλες μεθόδους, όπως ερωτηματολόγια συχνότητας τροφίμων, ιδίως όσον αφορά την πρόσληψη ενέργειας και την επεξεργασία των τροφίμων [25].

Περιορισμοί

Αυτή η μελέτη έχει αρκετούς περιορισμούς. Πρώτον, οι αυτοαναφερλούμενοι διατροφικές ανακλήσεις υπόκεινται σε σφάλμα μέτρησης. Δεύτερον, παρόλο που η προκατάληψη κοινωνικής επιθυμίας που οδηγεί σε υποτίμηση μπορεί να διαφέρει μεταξύ των υποομάδων του πληθυσμού, η ανάλυση ευαισθησίας που προσαρμόστηκε για την ηλικία, το φύλο και τη φυλή / εθνικότητα επιβεβαίωσε τα κύρια ευρήματα.

Τρίτον, οι επικαιροποιήσεις των κωδικών τροφίμων σε κάθε κύκλο NHANES θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις παρατηρούμενες τάσεις [18]  και μπορεί να συνέβαλαν εν μέρει στην αύξηση της εκτιμώμενης κατανάλωσης υπερεπεξεργασμένων τροφίμων μεταξύ ορισμένων κύκλων NHANES από άλλους.

Ωστόσο, είναι απίθανο οι εν λόγω επικαιροποιήσεις να επηρέασαν σημαντικά τη συνολική αυξανόμενη τάση από το 1999-2018. Τέταρτον, τα δεδομένα για την επεξεργασία τροφίμων στο NHANES (μάρκα προϊόντων και κατάλογος συστατικών) εξακολουθούν να είναι περιορισμένα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε εσφαλμένη ταξινόμηση.

Πέμπτο, το σύστημα ταξινόμησης NOVA έχει επικριθεί από άλλους για τον απλοϊκό ορισμό του και τις περιορισμένες πολιτικές επιπτώσεις του [39]. Για παράδειγμα, η NOVA δεν εξετάζει ορισμένες πρόσθετες χημικές ουσίες τροφίμων (όπως υπολείμματα φυτοφαρμάκων) ή προσμείξεις (όπως υπερφθοροαλκυλικές και πολυφθοροαλκυλικές ουσίες) που μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία.

Επιπλέον, η NOVA ταξινομεί τα τρόφιμα με βάση τη φύση, την έκταση και το σκοπό της βιομηχανικής επεξεργασίας τροφίμων σε αντίθεση με τα θρεπτικά προφίλ και αποτελεί πρόκληση για τις καλά αποδεκτές ταξινομήσεις τροφίμων που χρησιμοποιούνται από διατροφικές συστάσεις, οι οποίες βασίζονται κυρίως σε θρεπτικά συστατικά.

Ωστόσο, η NOVA είναι αναπαραγώγιμη και είναι η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη ταξινόμηση και προσθέτει μια νέα διάσταση στην ταξινόμηση των τροφίμων που παραβλέπετε [40]. Τα συσσωρευμένα στοιχεία που συνδέουν την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων που ταξινομούνται από τη NOVA και τα αποτελέσματα στον τομέα της υγείας υποστηρίζουν την εφαρμογή τους στην επιδημιολογική και πολιτική έρευνα [4-13].

Συμπεράσματα

Με βάση την μελέτη NHANES από το 1999 έως το 2018, το εκτιμώμενο ποσοστό πρόσληψης ενέργειας από την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων έχει αυξηθεί μεταξύ των νέων στις ΗΠΑ και περιλαμβάνει σταθερά το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής πρόσληψης ενέργειας.

Βιβλιογραφία

  1. Monteiro  CA, Cannon  G, Moubarac  JC, Levy  RB, Louzada  MLC, Jaime  PC.  The UN decade of nutrition, the NOVA food classification and the trouble with ultra-processing.   Public Health Nutr. 2018;21(1):5-17. doi:10.1017/S1368980017000234
  2. Weaver  CM, Dwyer  J, Fulgoni  VL  III,  et al.  Processed foods: contributions to nutrition.   Am J Clin Nutr. 2014;99(6):1525-1542. doi:10.3945/ajcn.114.089284
  3. Moubarac  JC, Batal  M, Louzada  ML, Martínez Steele  E, Monteiro  CA.  Consumption of ultra-processed foods predicts diet quality in Canada.   Appetite. 2017;108:512-520. doi:10.1016/j.appet.2016.11.006
  4. Askari  M, Heshmati  J, Shahinfar  H, Tripathi  N, Daneshzad  E.  Ultra-processed food and the risk of overweight and obesity: a systematic review and meta-analysis of observational studies.   Int J Obes (Lond). 2020;44(10):2080-2091. doi:10.1038/s41366-020-00650-z
  5. Beslay  M, Srour  B, Méjean  C,  et al.  Ultra-processed food intake in association with BMI change and risk of overweight and obesity: a prospective analysis of the French NutriNet-Santé cohort.   PLoS Med. 2020;17(8):e1003256. doi:10.1371/journal.pmed.1003256
  6. Costa  CS, Del-Ponte  B, Assunção  MCF, Santos  IS.  Consumption of ultra-processed foods and body fat during childhood and adolescence: a systematic review.   Public Health Nutr. 2018;21(1):148-159. doi:10.1017/S1368980017001331
  7. Leffa  PS, Hoffman  DJ, Rauber  F, Sangalli  CN, Valmórbida  JL, Vitolo  MR.  Longitudinal associations between ultra-processed foods and blood lipids in childhood.   Br J Nutr. 2020;124(3):341-348. doi:10.1017/S0007114520001233
  8. Costa  CDS, Assunção  MCF, Loret de Mola  C,  et al.  Role of ultra-processed food in fat mass index between 6 and 11 years of age: a cohort study.   Int J Epidemiol. 2021;50(1):256-265. doi:10.1093/ije/dyaa141
  9. Srour  B, Fezeu  LK, Kesse-Guyot  E,  et al.  Ultra-processed food intake and risk of cardiovascular disease: prospective cohort study (NutriNet-Santé).   BMJ. 2019;365:l1451. doi:10.1136/bmj.l1451
  10. Juul  F, Vaidean  G, Lin  Y, Deierlein  AL, Parekh  N.  Ultra-processed foods and incident cardiovascular disease in the Framingham Offspring Study.   J Am Coll Cardiol. 2021;77(12):1520-1531. doi:10.1016/j.jacc.2021.01.047
  11. Fiolet  T, Srour  B, Sellem  L,  et al.  Consumption of ultra-processed foods and cancer risk: results from NutriNet-Santé prospective cohort.   BMJ. 2018;360:k322. doi:10.1136/bmj.k322
  12. Schnabel  L, Kesse-Guyot  E, Allès  B,  et al.  Association between ultraprocessed food consumption and risk of mortality among middle-aged adults in France.   JAMA Intern Med. 2019;179(4):490-498. doi:10.1001/jamainternmed.2018.7289
  13. Rico-Campà  A, Martínez-González  MA, Alvarez-Alvarez  I,  et al.  Association between consumption of ultra-processed foods and all cause mortality: SUN prospective cohort study.   BMJ. 2019;365:l1949. doi:10.1136/bmj.l1949
  14. Skinner  AC, Ravanbakht  SN, Skelton  JA, Perrin  EM, Armstrong  SC.  Prevalence of obesity and severe obesity in US children, 1999-2016.   Pediatrics. 2018;141(3):e20173459. doi:10.1542/peds.2017-3459
  15. US Centers for Disease Control and Prevention. Prevalence of childhood obesity in the United States. Accessed April 5, 2021. www.cdc.gov/obesity/data/childhood.html
  16. US Centers for Disease Control and Prevention; National Center for Health Statistics. National Health and Nutrition Examination Survey data. Accessed July 15, 2020. wwwn.cdc.gov/nchs/nhanes/Default.aspx
  17. Monteiro  CA, Cannon  G, Levy  RB,  et al.  Ultra-processed foods: what they are and how to identify them.   Public Health Nutr. 2019;22(5):936-941. doi:10.1017/S1368980018003762
  18. US Department of Agriculture; Agricultural Research Service. USDA Food and Nutrient Database for Dietary Studies, 5.0. Accessed July 16, 2020. www.ars.usda.gov/ba/bhnrc/fsrg
  19. US Department of Agriculture; Agricultural Research Service. USDA National Nutrient Database for Standard Reference. Accessed July 15, 2020. www.ars.usda.gov/nea/bhnrc/mafcl
  20. Freedman  LS, Guenther  PM, Krebs-Smith  SM, Kott  PS.  A population’s mean healthy eating index-2005 scores are best estimated by the score of the population ratio when one 24-hour recall is available.   J Nutr. 2008;138(9):1725-1729. doi:10.1093/jn/138.9.1725
  21. Liu  J, Rehm  CD, Onopa  J, Mozaffarian  D.  Trends in diet quality among youth in the United States, 1999-2016.   JAMA. 2020;323(12):1161-1174. doi:10.1001/jama.2020.0878
  22. National Center for Health Statistics. Analytic note regarding 2007–2010 survey design changes and combining data across other survey cycles. Accessed July 8, 2021. https://www.cdc.gov/nchs/data/nhanes/analyticnote_2007-2010.pdf
  23. Willett  W. Implications of total energy intake for epidemiologic analyses. In:  Nutritional Epidemiology. Oxford University Press; 2013:260-301.
  24. Ingram  DD, Malec  DJ, Makuc  DM,  et al.  National Center for Health Statistics guidelines for analysis of trends.   Vital Health Stat 2. 2018;(179):1-71.
  25. Poti  JM, Mendez  MA, Ng  SW, Popkin  BM.  Is the degree of food processing and convenience linked with the nutritional quality of foods purchased by US households?   Am J Clin Nutr. 2015;101(6):1251-1262. doi:10.3945/ajcn.114.100925
  26. Piernas  C, Popkin  BM.  Food portion patterns and trends among US children and the relationship to total eating occasion size, 1977-2006.   J Nutr. 2011;141(6):1159-1164. doi:10.3945/jn.111.138727
  27. Saksena  MJ, Okrent  AM, Anekwe  TD,  et al. America’s eating habits: food away from home. Accessed July 8, 2021. https://www.ers.usda.gov/publications/pub-details/?pubid=90227
  28. Lloyd-Jones  DM, Hong  Y, Labarthe  D,  et al; American Heart Association Strategic Planning Task Force and Statistics Committee.  Defining and setting national goals for cardiovascular health promotion and disease reduction: the American Heart Association’s strategic impact goal through 2020 and beyond.   Circulation. 2010;121(4):586-613. doi:10.1161/CIRCULATIONAHA.109.192703
  29. Gidding  SS, Dennison  BA, Birch  LL,  et al; American Heart Association; American Academy of Pediatrics.  Dietary recommendations for children and adolescents: a guide for practitioners: consensus statement from the American Heart Association.  Published correction appears in Circulation. 2006;113(23):e857.  Circulation. 2005;112(13):2061-2075. doi:10.1161/CIRCULATIONAHA.105.169251
  30. Bailey  RL, Fulgoni  VL, Cowan  AE, Gaine  PC.  Sources of added sugars in young children, adolescents, and adults with low and high intakes of added sugars.   Nutrients. 2018;10(1):102. doi:10.3390/nu10010102
  31. Griffith  R, O’Connell  M, Smith  K, Stroud  R.  What’s on the menu? policies to reduce young people’s sugar consumption.   Fisc Stud. 2020;41(1):165-197. doi:10.1111/1475-5890.12194
  32. Kramer  K, Schwarte  L, Lafleur  M, Williams  JD. Targeted marketing of junk food to ethnic minority youth: fighting back with legal advocacy and community engagement. In: Williams  JD, Pasch  KE, Collins  CA, eds.  Advances in Communication Research to Reduce Childhood Obesity. Springer; 2013:389-405.
  33. Powell  LM, Wada  R, Kumanyika  SK.  Racial/ethnic and income disparities in child and adolescent exposure to food and beverage television ads across the US media markets.   Health & Place. 2014;29:124-131. doi:10.1016/j.healthplace.2014.06.006
  34. Virudachalam  S, Long  JA, Harhay  MO, Polsky  DE, Feudtner  C.  Prevalence and patterns of cooking dinner at home in the USA: National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 2007-2008.   Public Health Nutr. 2014;17(5):1022-1030. doi:10.1017/S1368980013002589
  35. Small  DM, DiFeliceantonio  AG.  Processed foods and food reward.   Science. 2019;363(6425):346-347. doi:10.1126/science.aav0556
  36. Fardet  A.  Minimally processed foods are more satiating and less hyperglycemic than ultra-processed foods: a preliminary study with 98 ready-to-eat foods.   Food Funct. 2016;7(5):2338-2346. doi:10.1039/C6FO00107F
  37. Zinöcker  MKL, Lindseth  IA.  The Western diet-microbiome-host interaction and its role in metabolic disease.   Nutrients. 2018;10(3):365. doi:10.3390/nu10030365
  38. Hall  KD, Ayuketah  A, Brychta  R,  et al.  Ultra-processed diets cause excess calorie intake and weight gain: an inpatient randomized controlled trial of ad libitum food intake.   Cell Metabolism. 2019;30(1):67-77.e3. doi:10.1016/j.cmet.2019.05.008
  39. Gibney  MJ, Forde  CG, Mullally  D, Gibney  ER.  Ultra-processed foods in human health: a critical appraisal.   Am J Clin Nutr. 2017;106(3):717-724. doi:10.3945/ajcn.117.160440
  40. Moubarac  JC, Parra  DC, Cannon  G, Monteiro  CA.  Food classification systems based on food processing: significance and implications for policies and actions: a systematic literature review and assessment.   Curr Obes Rep. 2014;3(2):256-272. doi:10.1007/s13679-014-0092-0

FGA Center

Το Κέντρο Εφαρμοσμένης Λειτουργικής Γονιδιωματικής διερευνά και προτείνει εξειδικευμένες εξετάσεις της κυτταρικής λειτουργίας.

Επικοινωνία

Online ραντεβού

Για προγραμματισμό τηλεσυνάντησης καλέστε +(30) 210 33 90 340